Ekonomi

Depremden etkilenen çocuklara psikolojik destek verilmesi gerekiyor

Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. aynı zamanda yaşı, kaybın türü ve şiddetine göre psikolojik destek sağlar.” sözünü kullandı.

Türkiye İş Bankası’nın küme şirketlerinden Bayındır Sağlık Kümesi’nden yapılan açıklamaya göre, insanlar hayatları boyunca az çok çeşitli şekillerde gerilim ve travma yaşıyor. Bu sıkıntılar hayatın ta kendisi olmasına rağmen, afetler, sevilen birinin kaybı, yer değiştirme gibi kaçınılmaz olaylar, çocuklar üzerinde yetişkinlerden çok daha büyük bir etki bırakır.

Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Şahnur Şener, Kahramanmaraşlı’daki depremlerden en çok çocukların etkilendiğini belirterek, çocukların travmayı atlatabilmeleri için yapılması gerekenleri sıraladı.

Şener, “6 Şubat’ta yaşadığımız depremin şiddeti, gece herkesin uyuduğu sırada meydana gelmesi ve yol açtığı kayıpların büyüklüğü çocukların anlayabileceği sınırları aşıyor. Evlerini, yakınlarını, yakınlarını kaybettiler. ve gelecek bir anda… Yani çocuklar hayatla olan bağları kopmuş ve ortada kalmış gibi hissedebiliyorlar. Şaşkınlık ve şok yaşayan çocuklar daha sonra kimi kaybettiklerine bağlı olarak bir yas sürecine giriyorlar.” terimleri kullandı.

“Depremlerde çocukları güvende hissettirmek gerekiyor”

prof. Şahnur Şener, çocuklarda travmayı azaltmak için öncelikle çocuğu güvence altına almak, bedensel yaralanmaları gidermek, beslenmesini düzenlemek, yaşına, kaybın türüne ve şiddetine göre zihinsel güçlendirme sağlamak gerektiğini belirtti. Aynı zaman.

Psikolojik temelde çocuğun önce şaşkınlık ve farkındalık düzeyinin tespit edilmesi, imanda olduğuna ve yalnız bırakılmayacağına dair güvence verilmesi gerektiğini vurgulayan Şener, şöyle devam etti:

“Şartlara göre mümkünse en yakın yaşayan akrabasıyla bir arada olması büyük önem arz ediyor. Bir sonraki aşamada çocuğun yaşadıklarını anlatmasına izin vermek gerekiyor. Yaşadıklarını fotoğraf çekilerek ya da oyun içinde, tek başlarına ya da aileleriyle birlikte anlatmaları sağlanacak.Ayrıca çocuğun yakınlarına nasıl yaklaşacaklarını da öğrenecekler ve nasıl davranacaklarına dair önerilerde bulunmak değerli. , uyku, yemek yeme, tuvalet gibi alışkanlıklar bozulabilir.Böyle durumlarda çocuklar uzmanlar tarafından denetlenmeli ve gerekirse müdahale edilmeli, yakınına veya bakıcısına nasıl müdahale edileceği konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.”

“Çocuklar travmayı atlatmak için okula başlamalı”

Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Şener, okul çağındaki fiziksel sağlığı uygun olan çocukların travmayı atlatabilmeleri için bir an önce okul hayatlarına dönmeleri gerektiğini belirtti.

Çocukların ve özellikle ergenlerin akranları ve arkadaşlarıyla bir arada olmanın ve deneyimlerini paylaşmanın en iyi tedavi şekli olarak bilindiğini belirten Şener, “Sadece travmayı yaşayan çocuk ve ergenler değil, travmayı gören ve gören çocuk ve ergenler de bu travmayı yaşıyor. ekranlarda duymaları kısmen etkilenmektedir.Bu bağlamda bu travmayı yaşamış arkadaşları ile paylaşmaları ve etkileşim kurmaları her iki taraf için de en etkili terapi sistemi olarak kabul edilmektedir.Çocukların okula dönüşleri sadece hayatlarının normalleşmesine katkı sağlamaz. , aynı zamanda geleceğe dair umutlarını tazelemelerine de yardımcı oluyor. Bunun çok büyük bir travma olduğu ve iyileşme sürecinin zaman alacağı unutulmamalıdır.” terimleri kullandı.

tirehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu